Lečenje cista na dojkama lekovitim biljem

Na dojci i ostalim ginekološkim organima mogu se razviti različite promene: displazije, hipertrofije, distrofije, fibroze. To su procesi koji predstavljaju osnovu za stvaranje raznih cističnih i drugih formi na dojkama, jajnicima, materici. U organizmu se mogu javiti različite vrste hipertrofija kada dolazi do ćelijskog bujanja epitelnog tkiva, masnog tkiva ili u sistemu mlečnih kanala. Zdrava dojka je meko-elastična, bezbolna na dodir, a bolesna dojka ima određene promene – čvrsta, napeta, bolno osetljiva na dodir i često se mogu napipati čvorići. Ovi simptomi mogu se javiti neposredno pred menstruacioni ciklus i ne predstavljaju patološku promenu. Vremenom, od tih sitnih čvorića stvaraju se prava zadebljanja, mogu se formorati ciste ali i razviti maligni tumori. Ciste i različita zadebljanja remete cirkulaciju i izmenu materija i mogu biti uvod u ozbiljnije poremećaje. Zato su redovni ginekološki pregledi od izuzetnog značaja. Najprecizniji pregled je mamografija – to je dubinsko, rendgensko snimanje dojke. Ultrazvučni pregled se primenjuje za redovne kontrole, ali je manje osetljiv od mamografije. Ne treba zaboraviti ni najjednostavniju metodu – ručni pregled dojke kod ginekologa. 

Koji su uzroci ovih poremećaja? Pored genetske predispozicije, način života ima značajnu ulogu. Nedovoljno sna, česte nervoze, nedovoljno kretanje, česte upale genitalnih organa dovode do loše cirkulacije, do hroničnih upala jajnika, jajovoda i materice, do stvaranja priraslica na jajovodima i promena na grliću materice. Dokazano je da stresovi dovode do povećanja propustljivosti sluzokože creva prema toksičnim materijama, kao i do povećanog lučenja štetnih materija u organizmu. Jetra ne može dugo da neutrališe povećan priliv toksičnih materija, koje cirkulišu putem krvi i truju naš organizam. Jedan od uzročnika loše cirkulacije je prekomerno unošenje namirnica životinjskog porekla bogatih masnoćama (puter, kajmak, različite vrste kačkavalja, svinjsko meso). Redovnim konzumiranjem mladog kravljeg sira, jogurta, kiselog mleka, kao i žitarica, voća i povrća obezbeđuje se unos potrebne količine kalcijuma, potrebnog za formiranje kvalitetnog koštanog tkiva. Da bi smo izbacili višak holesterola i triglicerida (zasićenih masnoća) potreban je vitamin F koji se nalazi samo u biljkama. Sastoji se iz nezasićenih masnih kiselina i najviše ga ima u plodovima i semenima (lešnik, badem kikiriki, susam), žitaricama i klicama žitarica, nerafinisanim uljima. Dovoljne količine ovog vitamina vezuju višak masnih materija i eliminiše ih iz organizma, sprečavajući njihovo taloženje. Nagomilavanje štetnih masnoća dovodi do poremećaja cirkulacije jednog ili više organa: taloženjem na krvnim sudovima dolazi do ateroskleroze i povećanog krvnog pritiska, hiperlipidemija (povećana količina triglicerida u krvi), nagomilavanjem u tkivu dojke i materice dolazi do bujanja vezivnog tkiva. 

Osobe sklone cistama i miomima obično pate od zatvora, hemoroida, migrene. Ovim signalima loše cirkulacije se obično ne pridaje veći značaj. Loša cirkulacija dovodi do usporenog dovoda hranljivih materija i odvoda razgradnih supstanci. Ćelije ne dobijaju dovoljnu količinu hranljivih materija i kiseonika, a istovremeno se ''guše'' u otpadnim materijama. Ćelije izlaze iz okvira normalnog rada, počinju nenormalno da funkcionišu i tkivo počinje da buja. 

Pri pojavi cisti najbolje je odmah započeti terapiju lekovitim biljem, uz redovnu ultrazvučnu kontrolu kod ginekologa na svaka 3 meseca. Zapuštanjem bolesti dolazi do povećanja broja i veličine cisti i do sve težeg funkcionisanja zdravog tkiva. Farmaflorini preparati predstavljaju kombinaciju velikog broja komponenti svežeg i sušenog bilja. Kompleksna terapija stimuliše prokrvljenost i rad ''napadnutih'' organa, uspostavlja pravilan rad hormona i dovodi do postepenog sušenja cisti. Prisutne su i komponente koje deluju specifično na izmenjene, tumorske ćelije, kao i aktivne materije koje jačaju odbrambene sposobnosti organizma – viscum proteini i viscum lektini. Uvek treba prvo pokušati biljnom terapijom, koja je neškodljiva, deluje na sam uzrok bolesti i nakon koje ne dolazi do recidiva - ponovnog stvaranja cisti.

Mr ph. Biljana Martinović 

Farmaflora


Copyright © 1993, 2003, concept Technology; © 1992, 2003, vujovic Itc; All rights reserved