Medicinski magazin

Migrena i svakodnevno ponašanje

Poznato je da migrena izaziva bol koji se može meriti sa bolovima koje izazivaju povrede, ali, nije dovoljno poznato da se ti bolovi mogu preduhitriti.

Medikamenti su pravi i dokazani način da se migrena leči i spreči, ali nisu potpun arsenal u borbi protiv nje. Životni stil je vrlo važan u prevenciji. Ako je adekvatan može prorediti napade i smanjiti njihov intenzitet. U suštini, poznavanje načina ponašanja u kombinaciji sa lekovima, vrlo je moćno sredstvo za kontrolu migrene.

1. Na prve znake napada obustavite svakodnevne aktivnosti i:

– zamračite prostoriju i učinite je mirnim mestom. Migrena često izaziva preosetljivost na svetlo i zvuk. Odmarajte se u zamračenoj, mirnoj prostoriji, spavajte ako možete.
– pokušajte temperatutnu terapiju toplim ili hladnim oblogama postavljenim na glavu ili vrat. Ledene obloge imaju efekat otupljivanja bola što može da smanji subjektivan osećaj kod pacijenta. Tople obloge (termofoti ili električni jastuci-grejači) opuštaju muskulaturu. Isti ili sličan efekat ima vruć tuš ili vruća kupka.
– popijte manju količinu napitka bogatog kofeinom. Manje doze kofeina mogu umanjiti bol ako se uzmu u početnoj fazi ili da pojača dejstvo acetaminofena (Tylenol …) i aspirina. Budite oprezni kod količine kofeina jer previše kofeina koji se često koristi, može odložiti povlačenje bolova kod migrene.

2. Obezbedite sebi dobar san

– ustanovite uvek isto vreme odlaska na spavanje i buđenje čak i tokom vikenda. Popodnevna “dremka” ne treba da bude duža od 20 30 minuta jer će poremetiti noćni san.
– Opustite se na kraju dana. Slušajte umirujuću muziku, uronite u toplu kupku ili čitajte omiljenu knjigu. Vodite računa šta jedete tokom popodneva. Jaka hrana, alkohol, dosta kafe i cigareta poremetiće noćni san.
– minimizirajte remetilačke faktore u svojoj spavaćoj sobi. Neka vam ona bude oaza mira. Nemojte gledati televiziju iz kreveta ili čitati poslovne materijale, zatvorite vrata spavaće sobe, koristite neku relaksirajuću muziku ili zvik ventilatora ako je potrebno.
– nemojte pokušavati da zaspite. Što se više čovek trudi da zaspi to je budniji. Ako ne možete da spavate, preduzmite neke mirne aktivnosti u krevetu, čitajte, slušajte muziku koja opušta. Sačekajte da spontano postanete pospani.
– proverite sastav lekova koje uzimate. Lekovi koji sadrže kofein poremetiće san

3. Jedite mudro

– budite dosledni, jedite svakoga dana u isto vreme
– ne preskačite obroke, gladovanje povećava verovatnonu napada migrene
– vodite dnevnik obroka, možda vam pomogne da otkrijete neki “okidač” u hrani.
– izbegavajte hranu za koju se zna da je okidač, stari sirevi, kofein, čokolada, alkohol.

4. Redovno vežbajte

– tokom fizičkih aktivnosti vaše telo oslobađa hemikalije koje blokitaju prenos signala bola do mozga. One ublažavaju anksioznost i depresiju koje pogoršavaju napade migrene.
– gojaznost takođe pogoršava stanje migrene pa će vežbanje uz primerenu kontrolu ishrane povoljno uticati na stanje.
– konsultujte svog lekara i odaberite fizičko vežbanje koje vam odgovara. Najčešće su to šetnja, plivanje ili vožnja bicikla, ali vodite računa da to radite bez mnogo napora i postepeno se navikavate na napore.

5. Uvedite mere za kontrolu stresa

Stres i migrena su brat i sestra. Stres ne možete izbeći tokom dana, ali ga možete kontrolisati.

– uprostite život, izbegavajte aktivnosti koje vas “ubacuju u 5.brzinu”. Obavezno izbegavajte sizuacije za koje znate da vam štete.
– upravljajte svojim vremenom mudro, prokontrolišite raspored obaveza i skratite ih
– napravite pauzu tokom dana, kratka, energična šetnja je dobra u borbi protiv stresa
– prilagodite svoje stavove i izbegavajte da budete kruti. Ako upadnete u razmišljanje “ovo je nemoguće uraditi” obavezno ga zamenite sa “biće ok. naćiće se rešenje”.
– obavezno pronađite vreme za uživanje. Obavezno tokom dana, najmanje 15 minuta, radite nešto što vas čini sretnom. Takva aktivnost je prirodan način borbe protiv stresa.
– Relaksirajte se dubojim disanjem, meditacijom, jogom …

6. Vodite dnevnik migrene

Dnevnik vam može pomoći da identifikujete okidače. Možda shvatite šta ste radili kad je napad bio u dolasku, a šta kada je počeo da slabi.

***

Do skoro je traganje za okidačima i njihovo izbegavanje smatrano kao jedino poželjno. Najnovija istraživanja, međutim, ukazuju da ono može da poveća potencijalnu osetljivost na njih.

Sada je medicina na poziciji da preporučuje da naučite da se nosite sa simptomima tako što ćete koristiti tehnike upravljanja ponašanjem, pored ostalog izbegavanjem negativnih misli, praktikovanjem tehnike relaksacije i kontrole stresa.

Živeti sa migrenom je dnevni izazov. Vaša porodica mora da pomogne gde god je to potrebno. Morate pobediti anksioznost ili depresiju. Verujte u sopstvene sposobnosti da pobedite bol.