Medicinski magazin

Rak dojke, opasan ali izlečiv

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena a spada u opšte najrasprostranjenije maligne bolesti. Zbog toga smo ga i uključili u naše stalne teme. Za prosečan životni vek žene od oko 80 godina u našem parčetu sveta, statistički oko 12% žena oboli od raka dojke.

Bolest se danas uspešno leči posebno ako se otkrije u ranoj fazi. Rak dojke ne vodi neminovno smrtnom ishodu i ako je bolest otkrivena u kasnijem stadijumu. Egzistira u mnogo kliničkih oblika i vrlo je nepredvidljiv.

karcinom-dojke-01

U jednom od više svojih formi, ćelije se nenormalno razmnožavaju unutar mlečnog kanala i nemaju tendenciju da metastaziraju u druga tkiva, što ovaj oblik karcinoma čini nešto lakšim za lečenje, izuzev ako je toliko zapušten da izgubi tu svoju osobinu da se ne širi u druga tkiva.

Drugi oblik je invazivan i kod njega postoji tendencija širenja na okolna tkiva. Putem limfe može se proširiti na druge organe i tada nastaje ono što nazivamo metastazama.

Kod karcinoma dojke nikada se sa potpunom sigurnošću ne može predvideti ishod, ali je izvesno da je procenat potpunog izlečenja kod rano otkrivenih slučajeva veliki.